NE House 

Η κατοικία στο Στρόβολο έχει μέγεθος 275 τετραγωνικά μέτρα και η κατασκευή της έχει ολοκληρωθεί.

​Ο σχεδιασμός αυτής της κατοικίας ακολουθεί ιδιαίτερα μοντέρνες και δυναμικές γραμμές. Το κτίριο εξωτερικά απαρτίζεται ουσιαστικά από τρεις όγκους.Ο μεγαλύτερος σε ύψος όγκος παίρνει μια μικρή κλίση όπως και το τμήμα του όγκου του δευτέρου επιπέδου που βρίσκεται στην πρόσοψη δίνοντας ένα διαφορετικό χαρακτήρα στο κτίριο. Ο μεγαλύτερος όγκος μοιάζει σαν να γέρνει ελαφρά σπρώχνοντας και τον όγκο του ορόφου με την ίδια κλίση προς τα έξω. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και την κεντρική ιδέα αφού το κτίριο μοιάζει να αντιδρά προς τον αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του και να αποκλίνει από αυτόν Το σύνολο του κτιρίου ισορροπεί σε ένα συμπαγή αυστηρό όγκο επενδυμένο με πέτρα.
Σε αντίθεση με την αυστηρή πρόσοψη (νότια όψη) έρχεται η ανατολική όψη του κτιρίου στην οποία βρίσκεται η ιδιωτική αυλή. Μεγάλα γυάλινα ανοίγματα και ανοικτοί χώροι χαρακτηρίζουν την όψη αυτή ενώ ο πέτρινος όγκος της πρόσοψης εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και αποκόπτει τον θόρυβο από τον δρόμο. Ιδιαίτερα δυναμικό στοιχείο στην κατασκευή είναι ο σχεδόν συμπαγής τοίχος υπό κλίση που ορθώνεται στην πλευρά του πολυσύχναστου κεντρικού δρόμου που σκοπό έχει να αποκόψει εντελώς τον θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων. Τον συμπαγή τοίχο διαπερνά ο όγκος της σκάλας. Το πλατύσκαλο προβάλει έξω από τον όγκο του κτιρίου σε ένα γυάλινο κέλυφος αφήνοντας φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό.
Το σύνολο του κτιρίου στέφεται στην κορυφή του από μεταλλικής κατασκευής πρόβολο επενδυμένο με ξύλο. Ο πρόβολος αυτός περιβάλλοντας όλο το κτίριο δίνει μια αίσθηση ενότητας στο σύνολο ενώ του προσδίδει δυναμισμό και επιβλητικότητα. Στην πλευρά τις υπαίθριας αυλής το πλάτος του αυξάνεται λειτουργώντας και ως στέγαστρο.
Στο εσωτερικό, το κτίριο χωρίζεται σε δυο επίπεδα. Στο ισόγειο φιλοξενούνται οι χώροι διημέρευσης ενώ στον όροφο τα υπνοδωμάτια τις οικογένειας. Οι χώροι καθιστικού, σαλονιού και κουζίνας είναι στραμμένοι προς την εσωτερική αυλή, μεγάλα ανοίγματα αφήνουν άπλετο φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό ενώ εξασφαλίζουν άμεση σύνδεση και αρμονία ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Άπλετο φως απολαμβάνει και ο χώρος της τραπεζαρίας τοποθετημένος ανάμεσα στην κουζίνα και την σκάλα μέσα από μεγάλα ανοίγματα που προνοήθηκαν στον υπό κλίση τοίχο.
Οι χώροι του καθιστικού και του σαλονιού διαχωρίζονται από έπιπλο στο οποίο τοποθετήθηκε διπλής όψεως τζάκι, το οποίο επιτρέπει την οπτική επαφή των δυο χώρων. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι οι χώροι του καθιστικού και τις τραπεζαρίας έχουν διπλό ύψος δίνοντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Στο δεύτερο επίπεδο οι χώροι διπλού ύψους που βρίσκονται εκατέρωθεν του διαδρόμου-γέφυρας που ενώνει το κυρίως υπνοδωμάτιο με τα παιδικά δωμάτια επιτρέπουν άμεση οπτική σύνδεση του συνόλου σχεδόν των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Φωτογραφίες: Μαρία Ευθυμίου

 

Our architecture is an instrument of processing and linking functions, needs, and visions, always in respect to the client’s budget and the environment. Our main concern is to include the direct and existent needs of our clients, as well as their future needs, to achieve a unique design.

 

Projects Map
You are able to view every project of ours on the google map. The page is located under portfolio tab in main menu and protected by the password. To request the password please click on the button below. Thank you.

Request password
Contact Us

Kronou 12 Strovolos 2048, Nicosia Cyprus
​Email: info@diasarchitects.com
Phone: 22777666
Fax: 22322364
Mobile: 99710000